Magneten-winkel

Technische informatie over magneten

Alnico

Alnico-legeringen bestaan hoofdzakelijk uit aluminium, nikkel en kobalt (vandaar de naam AlNiCo) met als toevoeging ijzer, koper en soms titanium.

Alnico legeringen zijn sterke permanente magneten. Ze kunnen worden gemagnetiseerd om een sterk magnetisch veld te produceren. Alnico-magneten zijn te gebruiken in extreme temperaturen: De curietemperatuur ligt rond de 800 °C. De werkthemperatuur ligt rond 450°C.

Alnico magneten worden onder andere gebruikt in elektrische motoren, gitaarelementen, sensoren en luidsprekers.

Sommige types Alnico zijn isotroop. Dit betekent dat ze gemagnetiseerd kunnen worden in elke richting. Andere types, zoals Alnico 5 en 8 zijn Anisotroop. Deze anisotrope types hebben een grotere magnetische capaciteit. Deze magneten zijn altijd op aanvraag en staan niet in onze catalogus.

De vormen waarin de alnicomagneten verkrijgbaar zijn: o.a. hoefijzer, rond/rechthoekig staaf.

Curietemperatuur

De Curietemperatuur, vernoemd naar Pierre Curie, is de temperatuur waarboven ferromagnetische materialen ophouden een permanent magneetveld om zich heen te bezitten.

Samarium kobalt magneten

Deze magneet systemen zijn gemaakt van Samarium Kobalt magneten. Samarium Kobalt is geschikt voor hogere temperaturen en daarnaast minder corrosie gevoelig. Max. werktemperatuur 200°C.

Samarium is een scheikundig element met symbool Sm en atoomnummer 62. Het is een zilverwit lanthanide.

Samarium is een helder glanzend metaal dat bij standaard temperatuur en druk niet wordt aangetast door zuurstof. Bij temperaturen boven 150°C ontbrandt het echter spontaan bij aanwezigheid van lucht.

Kobalt is een scheikundig element met symbool Co en atoomnummer 27. Het is een zilverkleurig overgangsmetaal.

Het woord kobalt komt van het Duitse kobold (kabouter). Kobalterts werd vaak verward met ertsen van de metalen die men wilde delven, waardoor de teleurstelling groot was als men het ongewenste kobalt verkreeg. Kobalt trekt het giftige arsenicum aan en joeg daarom angst aan bij de mijnwerkers. Men geloofde dus dat kobolden uit kwaadaardigheid dit metaal in de mijnen legden.

De vormen waarin de samarium kobalt magneten verkrijgbaar zijn: pot, bus, schijf en blok

Neodymium magneet


Een neodymium magneet is gemaakt van een legering van neodymium, ijzer en borium. Deze magneten hebben een zeer hoge trekkracht met compacte afmeting. De maximale werktemperatuur is laag, tot maximaal 80°C.

De vormen waarin de  neodymium magneten verkrijgbaar zijn: o.a. schijf, blok, ring, staaf, kubus, bus en pot.

Neodymium is een scheikundig element met symbool Nd en atoomnummer 60. Het is een geel/zilverwitte lanthanide.

Neodymium heeft een heldere zilverachtige glans. Het is één van de meest reactieve lanthaniden en reageert ook met zuurstof. Daarbij verandert de heldere glans snel in een grijze en matte oxidelaag.

De naam neodymium is een samentrekking van de Griekse woorden neo (nieuw) en didymos (tweeling).

Ferriet magneet


Zwart kleurige magneten in de vorm van ring, schijf of blok.

Ferriet vertoont ferrimagnetisme. Naast ijzer kunnen ook andere metalen (kobalt, nikkel, mangaan, zink) en hun oxiden in ferriet zijn verwerkt om het materiaal de juiste eigenschappen te geven.

Veel radiotoestellen bevatten in het inwendige een staaf van ferriet waaromheen een spoel is gewikkeld, als antenne voor ontvangst van amplitudemodulatie (AM) op de middengolf.

Ferriet wordt in de vorm van kralen ook gebruikt als materiaal om HF-stoorstromen in kabels te onderdrukken, een voorbeeld hiervan zijn de verdikkingen die vaak te vinden zijn bij de einden van computerkabels.

Electro magneet


een stuk staal die door toevoeging van stroom magnetisch wordt. Hiermee kunnen hele zware objecten worden gelift. Deze magneten zijn niet in onze catalogus vermeld. Het zijn aanvraag magneten.